Cerca

Què vols buscar?

Mostrant 1 - 20 de 41 resultats

Oberta la Convocatòria de projectes artístics /Unzip 2024

Oberta la Convocatòria de projectes artístics /Unzip 2024 Anònim (no verificat) dj., 22/02/2024 - 14:11
Image

S’obre la Convocatòria de projectes artístics /Unzip 24 per donar suport al teixit creatiu i a la realització de processos de creació amb desig de transformar i reflexionar sobre el territori i les seves comunitats, tot posant-los en valor.

Aquesta edició 2024 s’inscriu en el marc de la biennal d’art contemporani Manifesta 15, que es desplega de setembre a novembre en dotze municipis metropolitans, entre ells el Prat de Llobregat i que abordarà diferents temàtiques relacionades amb les urgències socioecològiques i reptes de futur de la nostra societat. La temàtica del Llobregat és “Equilibrar el conflicte” i es proposa abordar el dilema entre la sostenibilitat mediambiental i el creixement econòmic.

A través d'aquesta plataforma, la convocatòria es planteja no només com un reflector de les realitats locals i regionals sinó també com un laboratori de creació i innovació on es poden desenvolupar noves formes de comprensió i acció que posin de relleu conflictes i explorin temàtiques relacionades, com els drets naturals i animals, la petjada ecològica, l’impacte del turisme, l’urbanisme o la justícia social.

Sis modalitats adreçades a diferents perfils d’artistes i agents culturals

Hi ha sis modalitats diferents impulsades pels centres culturals de la ciutat:

  • Fotografia i societat al Centre Cívic Jardins de la Pau
    Projectes d'intervenció artística comunitària que incorporin l'ús de la imatge i la fotografia com a element fonamental dins un procés de treball.
  • Art al barri al Centre Cívic Sant Jordi- Ribera Baixa
    Projectes d'intervenció artística comunitària que treballin els conceptes de territori, identitat i comunitat de manera situada al context del centre cívic. Aquest any el vessant comunitari es pot treballar o bé amb el projecte 'Fem Tribu' de dinamització de famílies del territori o bé amb la comunitat 'Fet a mà', formada per les practicants i aprenents de tècniques manuals i artesania.
  • Audiovisual comunitari al Centre Cívic Palmira Domènech
    Projectes d'intervenció artística comunitària que treballin els conceptes de barri, identitat i comunitat a través dels llenguatges i les eines audiovisuals des de la co-creació.
  • Música i territori a La Capsa
    Projectes de música i/o creació sonora comunitaris en relació amb el territori i els seus col·lectius que apropin la pràctica musical i sonora a espais de  participació, creació i transformació social. 
  • Art i educació a l'Escola d'Arts Visuals
    Projectes que posin el focus en processos d'aprenentatge col·lectius fora de l'àmbit de l'educació formal a partir de la recerca i metodologies artístiques, tot considerant-los una forma de co-creació i producció cultural en si mateixos. Propostes que obrin espais de relació, reflexió i transferència de sabers amb un abordatge crític i transformador.
  • Exposició al Centre d'Art Torre Muntadas
    Idees inicials i avantprojectes d'exposició a la Sala d'Art Josep Bages, per a persones interessades en la pràctica artística i agents culturals del Prat (artistes, comissaris/es, professionals de la mediació o l'educació, persones relacionades amb iniciatives socials, etc.) Proposta artística que sigui una part d'un projecte o treball a desenvolupar, una primera iniciativa o esbós.
    Aquesta modalitat s’adreça exclusivament a artistes i agents culturals locals i es vincula al laboratori artístic Laika.

Equilibrant el conflicte

L’artista i dissenyadora Vero Santana  ha estat l’encarregada de realitzar la gràfica de la convocatòria. El seu plantejament ha pres com a punt de partida l’eix temàtic del node Llobregat en la Manifesta 15 “equilibrant el conflicte”. Proposa jugar amb contrastos i dualitats on els oposats s’entenen part d’un mateix conjunt.

A partir d’aquesta idea senzilla en la que els oposats pertanyen a una mateixa categoria, l’artista convida a reflexionar sobre la interdependència i la complementarietat dels oposats, tot qüestionant la naturalesa mateixa de les divisions conceptuals. Utilitza la figura de la cèl·lula i com el seu funcionament treballa com un sistema integrat on la coexistència dels contraris son essencials per entendre la seva dinàmica al complet. El contrast mutu revela una riquesa i complexitat més profundes en la realitat.

Sessions de presentació i formació

Oberta fins al 3 d’abril, la convocatòria s’adreça a creadors i creadores, agents culturals, educatius i socials de la ciutat i de tot el territori català, i a qualsevol persona, col·lectiu i entitat amb ganes d’activar idees i projectes a través de propostes i metodologies artístiques.

La convocatòria obre enguany diferents espais de consulta i formació al Centre d’Art Torre Muntadas que permetran, per una banda, conèixer més a fons la convocatòria i resoldre dubtes de les diferents modalitats i, per altra, facilitar eines i recursos específics per a artistes i creadors/es que s’hi vulguin presentar.

  • Presentació i taller de la Convocatòria de projectes artístics /Unzip 24. Es parlarà del marc general de la convocatòria i s’explicaran les diferents modalitats, formes de presentació i plantejaments amb exemples de projectes d’altres edicions. També es facilitarà una guia de construcció de dossier i es faran exercicis pràctics per formalitzar idees.
  • Fiscalitat per a artistes (el pressupost). S'oferiran nocions bàsiques i consells pràctics per enfocar una de les principals eines de planificació de projectes com és el pressupost. Es revisaran i aclariran dubtes i consultes específiques de les persones participants.
  • Presentació de ‘Laika Laboratori de creació’.  Vinculat a la modalitat ‘Exposició’. Aquesta modalitat té la particularitat que els processos de presentació, debat i selecció de projectes són part integral d'un laboratori de creació i formació amb altres, amb una duració de sis sessions intensives de treball.

Totes les activitats son gratuïtes però cal inscripció prèvia a través de l'adreça de correu unzip@elprat.cat o al telèfon 934 78 22 37 

 

 

Projectes emmarcats dins de la Manifesta 15 Barcelona metropolitana

TFG de l'Elena Grueso - "Gata Cattana: com continuar el seu llegat"

TFG de l'Elena Grueso - "Gata Cattana: com continuar el seu llegat" Anònim (no verificat) dc., 31/01/2024 - 16:53
Image

Com cada any el dispositiu d’acompanyament als treballs finals de grau dona suport a nous pratencs que es troben a l’últim any dels seus estudis en arts en viu. Com ens trobem a La Capsa, ens dirigim als treballs de final de grau en l’especialitat de música. Aquesta edició ja és la cinquena d’aquest dispositiu, que s’emmarca a les línies de suport a la creació dins del Sistema d’Arts en Viu del Prat.

Qui és l'Elena Grueso

Enguany una de les participants és l’Elena Grueso, antiga alumna de L’Escola d’Arts en Viu i usuària de La Capsa, on acudeix com a espectadora i també com a música professional. Els seus estudis se centren a aconseguir un control de la seva veu tant tècnicament com estilísticament (dintre del jazz i la música moderna) així com la formació d’una consciència i esperit crític dins del seu imaginari musical.

Gata Cattana: com continuar el seu llegat

El tema de la seva tesi és un anàlisi estilístic i musical del poemari de la Gata Cattana “La Escala de Mohs”. L’Ana Isabel Garcia Llorente (Gata Cattana) va ser una rapera, poeta feminista i politòloga espanyola. La seva prematura mort als 25 anys no va impedir que ens deixés un llegat de quatre àlbums discogràfics, dos llibres de poemes i un documental homenatge a la seva figura.

Els principals objectius de l’Elena són analitzar l’antologia poètica de la Gata Cattana per inspirar-se en el seu discurs, que empodera a la dona i que anima a la lluita social, sent conscient del valor que aportat dins del feminisme, la poesia i l’escena rap nacional.  És a través d'aquest anàlisi que es vol hohmenatjar-la, ja que gràcies a ella moltes joves com l’Elena l'han pogut tenir com a referent en l'adolescència.

 

Un acompanyament de La Capsa.

Una retrospectiva del 2023 a La Capsa

Una retrospectiva del 2023 a La Capsa Anònim (no verificat) dj., 25/01/2024 - 14:14
Image

De portes endins: l’ecosistema de La Capsa

De portes endins, l’edifici és transitat diàriament per l’alumnat de L’Escola d’Arts en Viu, per les persones usuàries dels bucs d’assaig i l’estudi de so, les residents dels espais de creació i totes aquelles persones que fan del Bar el seu espai de trobada. Totes aquestes comunitats habiten l’espai des del desig formatiu, creatiu, practicant i del gaudi i són les que fan que l’edifici estigui viu.

En xifres, La Capsa acull per les tardes d’entre setmana 150 alumnes de formació de llarga durada i 20 combos de L’Escola d’Arts en Viu. 

Els bucs, per la seva banda, aquest 2023 han superat totes les expectatives i han acollit un 10% més d’usos que l’any anterior: en total, 137 projectes musicals formats per 454 persones han passat per La Capsa generant un volum total de 8.700 usos dels espais d’assaig. D’aquests usuaris, el 13,6% han estat dones i el 86,4% homes. En quant a franges d’edat, el 23,5% són joves, el 71,15% adults i un 5% gent gran.

L’estudi de so també està en ratxa: durant el 2023 ha registrat 577 usos, el doble respecte els registrats el 2022. Per l’estudi han passat 72 persones i d’aquestes, el 23,6% són noies i el 76,4% nois. Per franges d’edat, el 58,3% són joves, el 38,8 adults i el 2,9% gent gran.

Per altra banda, les residències de suport a la creació també formen part de l’ecosistema de La Capsa. Tant la sala, com les aules i bucs de la primera planta són ocupades per artistes i equips tècnics que es troben en procés de formació, creació o investigació. Durant el 2023 s’han acollit 21 projectes en residència dels quals han format part 140 persones.

De portes enfora: programació i processos de treball amb la ciutadania

Al llarg del 2023 La Capsa ha impulsat 140 activitats i 23 processos de treball que han comptat amb una assistència de 54.700 persones. Aquestes accions engloben totes les línies de treball del projecte: l’educació, la mediació, el suport a la creació, les practiques i la programació.

La programació comprèn la programació regular als escenaris de la sala, el bar i la terrassa així com la programació dels escenaris del Fondo d’en Peixo i la Zona Jove Estació a la Festa Major o altres esdeveniments de ciutat com l’Escarxofa & Jazz. En xifres, s’han generat 62 accions de les que hi han participat 47.583 persones.

Les accions d’educació han englobat els cursos de l’oferta formativa, laboratoris amb artistes, el treball amb Antropoloops i l'alumnat de diversos instituts de la ciutat en el marc de Camins Vius, xerrades divulgatives i els concerts de combos de L’Escola d’Arts en Viu. En total, s’han impulsat 37 accions que han comptat amb 2.576 assistents.

Pel que fa a la mediació, destaquen els processos de treball amb la ciutadania com el Paraula de Dones, l’Almeuritme , el #4raons o Radio Hangar així com altres espais de trobada i reflexió com SoPerifèric. Durant el 2023, hem comptabilitzat 21 accions amb la presència de 1.228 persones.

La dimensió de suport a la creació és un actiu important pel projecte. Dins d’aquesta línia de treball s’han desplegat 17 activitats i processos que han aglutinat 1.620 participants. Destaquen les accions del Club Excursionista de l’Escolta (dins de la convo d’/UNZIP), el Cinema i Música, el dispositiu d’acompanyament als TFG i els concerts de projectes musicals de la ciutat.

El desenvolupament de pràctiques culturals enriqueix personalment i articula socialment una comunitat. En el cas de La Capsa, els bucs d’assaig són l’hivernacle per aquest ric sotabosc de practicants. Des del projecte, a més, s’impulsen espais de trobada, acompanyament i experimentació des d’aquesta visió. És el cas del Sopar de Bucs, les Jams i Micros Oberts, el Trainer o els Plats Combinats del Bar. En total, s’han desenvolupat 26 accions amb 1.654 assistències.

Aquestes dades ens fan començar el 2024 amb moltes ganes de continuar veient els espais vius i plens de cares noves i també conegudes. Més música, tallers, projectes consolidats i d'altres que estan per venir i moltes més novetats que podreu anar descobrint al llarg d'aquest any!

 

Abans de definir els propòsits d’any nou, hem volgut fer una mirada enrere al 2023 i recapitular a totes les accions i processos impulsats pel projecte així com a les persones que l’han habitat.

Club Excursionista de l'Escolta

Projecte guanyador de l'edició 2023. Convocatòria /UNZIP, modalitat "Música i Territori"

PROJECTE

Eres Basura

Projecte guanyador de l'edició 2022. Convocatòria /UNZIP, modalitat "Música i Territori"

PROJECTE

TFG d'Anna Sànchez

Concert final de grau de l'Escola Superior d'Estudis Musicals (Taller de Músics) de l'Anna Sànchez, amb l'acompanyament de l'equip de la Capsa.

PROJECTE

Convocatòria /UNZIP: Música i Territori

Beca de suport a la creació impulsada per La Capsa i inclosa dins de la convocatòria /UNZIP

PROJECTE

Dispositiu d'acompanyament de TFG

Dispositiu d'acompanyament per a estudiants pratencs d'Arts en Viu que realitzen el seu treball final de grau universitari

PROJECTE

Paraula de Dones

Projecte que pretén posar en valor la creació i expressió a la ciutat des d’una perspectiva de gènere.

PROJECTE

Rescatem el Patrimoni Acústic i Sonor del Prat

Projecte guanyador de l'edició 2021. Convocatòria /UNZIP, modalitat "Música i Territori"

PROJECTE

EMNIS: Espais Musicals no Identificats

Projecte guanyador de l'edició 2020. Convocatòria /UNZIP, modalitat "Música i Territori"

PROJECTE

De dilluns a dijous de 9 a 22.30h
Divendres de 9 a 02h
Dissabte de 11 a 02h
Diumenge de 11 a 22.30h

BUTLLETÍ

subscriu-te a la newsletter i rep totes les novetats

COM ARRIBAR

LES MORERES

VEURE MAPA